sv en

Porträtt - Dryck

Mikael Sundström

Vi kan alla bidra till en mer hållbar värld. Men det finns människor, över hela världen, som engagerar sig ännu mer och driver det hela framåt i snabb takt.

Hållbar framtid och ansvarsfullt dryckesbeteende

Mikael Sundström är CSR-och kommunikationsansvarig på Pernod Ricard Sweden - den svenska delen av franska dryckesjätten Pernod Ricard. Centralt för Mikael är att integrera hållbarhet, sunda värderingar och gott ledarskap i alla delar av verksamheten. Ett led i detta är en uttalad CSR-strategi med tydliga mål och mätetal. I fokus står ett hållbart jordbruk, goda arbetsvillkor, smarta transportlösningar samt hög etik i marknadsföring och försäljning. Tillsammans med kunder och samarbetspartners verkar Mikael för att Pernod Ricard ska vara ett föredöme och inspirera en hel bransch.

 

Pernod Ricard satsar på miljö

Miljöarbetet i produktionen är en prioritet med fokus att minska klimatpåverkan och vattenanvändning. T.ex. har Pernod Ricard implementerat högteknologiska bevattningssystem på Jacob’s Creeks vingårdar i Australien för att värna effektiv bevattning. Inom vinproduktionen jobbas det även med att bevara biologisk mångfald och på Nya Zeeländska Brancott Estate återplanteras den ursprungliga floran.

 

I Spanien, på Campo Viejo, är man istället pionjärer inom klimatneutralitet och på Viña San Pedro i Chile görs stora insatser för goda arbetsvillkor för anställda och säsongsarbetare. Man investerar också mycket i att utveckla lokalsamhället.

 

I Åhus satsas det på att sluta kretsloppen och därmed minska miljöbelastningen. Inga kemikalier och inget konstgödsel används till det vete som odlas för produktion av Absolut Vodka. Alla restprodukter återanvänds. Faktum är att cirka 250.000 grisar och 40.000 kor varje dag utfodras på dranken från produktionen av Absolut. 

 

Mikael arbetar mycket med att utbilda medarbetare i syftet att skapa medvetenhet, stolthet och engagemang. Nyligen genomfördes ”Environment Week” för att uppmuntra alla medarbetare att ta ansvar och göra skillnad för miljön, både på jobbet och hemmavid.

 

Pernod Ricard främjar ansvarsfull konsumtion

Sist men inte minst är Pernod Ricard i framkant med att informera konsumenterna om riskerna med överdriven och olämplig alkoholkonsumtion, bl.a bär alla produkter ett varningsmärke som informerar att man inte ska dricka som gravid. Pernod Ricard verkar även för att motverka och minska underårigas konsumtion av alkohol, därför stödjer man bland annat Fryshuset och deras alkoholfria fester för tonåringar.

 

Pernod Ricard är också en av initiativtagarna och finansiärerna av utbildningsprogrammet ”Prata om Alkohol” som idag använts av över 600.000 elever bara i Sverige.  Dessutom leder Mikael den nordiska delen av projektet ”Responsible Party” med Erasmus Student Network, ett av Europas största studentnätverk i att främja måttfull konsumtion av alkohol hos studenter. Sedan 2010 har programmet nått över 200.000 studenter.

Inspiration

Porträtt - Dryck

Gerard Higgins

Läs mer

Porträtt - Dryck

Att blanda champagne

En tidig dag i januari, frosten är ett faktum. Jag står redo att träffa Didier Mariotti då jag fått äran att vara med och göra cuvéen till Mumm Blanc de Blancs de Cramant. Lite extra kul då jag älskar blanc de blancs och Mumm i regel består av mest blanc de noir. Givetvis är jag införstådd att det slutgiltiga beslutet av blandningarna har han själv. Men ändå, jag är stolt och hedrad för av någon anledning lyssnar han på vad jag säger och tycker när vi provar tillsammans.

Läs mer

Porträtt - Dryck

Whiskyprovningar med stort engagemang

Läs mer

Porträtt - Dryck

Vinexpert med många strängar på sin lyra

Läs mer

Porträtt - Dryck

Matsalsproffs på dryck och upplevelser

Våra Drycker träffar Annelie Öster. Hon är proffs inom drycker och det vi kallar matsalshantverk. Hon vet hur vi ska servera våra gäster och skapar en äkta och minnesvärd upplevelse. Något som vi tror är viktigare än någonsin idag när just upplevelser står i topp på mångas önskelistor.

Läs mer

Porträtt - Dryck

Pierre-Eric Bouvier

Läs mer