sv en

Tips - Dryck

Bålen är tillbaka

Kanske minns man den bålen som man snabbt slängde till en varm sommardag, lite lätt småstressad när de första gästerna kom gående över gräsmattan. Är du inte bålfreak så har det hänt mycket sedan dess. Drycken tar numer plats på finkalasen. Snyggt, socialt och lätt att förbereda. Här är lite smarta tips.

JakobSundin.jpg

Jakob Sundin

Bålen är tillbaka och är här för att stanna!

Vad är det bästa med bål?

Framförallt för att det är så enkelt att blanda och att det är en väldigt social typ av drink. Man slipper stå i köket och kämpa med en massa olika recept och drinkar på samma gång, istället kan man umgås och fokusera på sina gäster som man bjudit hem!

Var och när dricker du gärna bål?

På sommaren dricker jag helst bål utomhus, i trädgården på landet. Under högsommarens varmaste eftermiddagar är det underbart att sippa på friska, svalkande blandningar i skuggan av träd och buskar. Dessutom kan man blanda ganska så alkoholsvagt med olika typer av starkvin och vermouths som bas när man vill dricka eftermiddags-aperitifs.

Vad har den för historia?

När man pratar om det vi idag kännetecknar som en bål är det svårt att inte halka in på det engelska uttrycket Punch-Bowl. Ordet Punch är egentligen ett låneord som har sitt ursprung i det indiska ordet ”panch” som betyder fem. En handfull, en näve, a punch. Dessa fem ingredienser var sprit, citrus, socker, vatten samt te eller kryddor. Under stora delar av 1600-talet var den här typen av Punch det mest populära sättet att konsumera alkohol på. I Sverige lades det, 1776 fram ett förslag om att förbjuda en rad olika importerade varor. En buteljerad variant av Arrack Punch fanns med på den listan men förbudet antogs aldrig. Istället blev den buteljerade punschen en väldigt karakteristisk och populär dryck för det svenska folket innan brännvinet senare skulle komma att ta över.

Hur har den utvecklats?

Från att ha haft ett ganska så skamfilat rykte i Sverige på senare dagar är nu bålen åter på stark frammarsch. En bra bål är så oerhört mycket mer än bara en billig spritsort utblandat med fruktsoda och lite frusna bär, serverad ur en trött plastskål. Det blir allt vanligare att man ser Punch-Bowls eller drinkar som serveras ur stora karaffer på högkvalitativa barers drinklistor. Att servera ur stora, vackra bålskålar med ett stort, massivt isblock är ett effektfullt sätt att skapa festlig stämning för sina gäster.

Vilken är din bästa blandning?

Eftersom man väldigt enkelt kan skapa många drinkar i en bål som annars vore ganska så tidskrävande kan man lägga ned extra tid på mat och snacks att servera till drycken. En god bål avnjuts bäst i goda vänners lag, så jag tycker att den ultimata kombinationen därför är med olika typer av antipasti såsom kallskuret, ostar, oliver, crostinis med olika hemgjorda röror- såsom tapenade, pesto och så vidare!

Jakobs recept bör främst ses som vägledning/ guidning och man behöver nödvändigtvis inte känna ett tvång att följa dem till punkt och pricka. Precis som med matlagning är det viktigt att smaka av och testa sig fram för att hitta den balans som man själv föredrar.

”- Det viktigaste är kanske att fokusera på är att syran och sötman i drinken inte tar över för mycket åt något håll. Samma sak gäller kring alkoholstyrkan mot mängden vatten i drinken. Det ska kännas tilltalande att ta en klunk av en drink, så den får inte vara för spritstark så att man ryggar tillbaka”, säger Jakob. Å andra sidan får drinken inte heller vara för vattnig så att den upplevs som död och blaskig

Inspiration

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Läs mer

Tips - Dryck

Zonin Prosecco 1821 - En riktigt bra Prosecco

Läs mer

Tips - Dryck

Maison Mumm + New Black

​Streetwearmärket New Black designar champageförpackning åt klassiska champagnehuset Maison Mumm.

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Ekologiskt vin från Australien

Läs mer

Tips - Dryck

Moselland i hjärtat av Mittelmosel

Kooperativet Moselland ligger i hjärtat av Mittelmosel i byn Bernkastel-Kues som räknas som huvudbyn i området. En charmig by som är delad av floden Mosel med Bernkastel på den ena sidan och Kues på den andra. Uppkallad efter Patron Nicolaus Kues, en för tiden vidsynt och berest man som levde här på 1200-talet. Här hittar du klassiska korsvirkeshus, kullerstenar blandat med blommor och vingårdar. Staden är ett välbesökt turistmål och det är lätt att förstå varför. Här finns även Tysklands godaste Bratwurst, bara fråga efter Uwes ställe.

Läs mer