sv en

Öl, vin & god mat

I triangel mellan Järntorget, Fiskekyrkan och de inre delarna av Göteborgs Hamn ligger Göteborgs just nu mest spännande område. Här har grävts, byggts och förstärkts under långt tid och nu börjar göteborgare och inresta besökare se vad som komma skall. Långgatorna är sedan länge skönt häng för partysugna mat- och dryckesentusiaster och nu har området mitt emot vaknat till liv. Mitt i smeten ett stenkast från Fiskekyrkan ligger Barabicu. Våra Drycker träffar där Andreas Harrysson. Han är krögare och en av delägarna i restaurangen. Andreas har ett långt förflutet i krogbranschen och driver sedan tio år tillbaka även Tranquilo som ligger på Kungstorget i centrala Göteborg. Han är bartender i botten och brinner för god mat och dryck.

BarabicuVa¦èraDrycker_HR02.JPG

Andreas Harryson

Grunden är helt enkelt eld, öppen eld, och vi lät mura upp en riktig argentinsk parilla.

Andreas slog tidigt sina lovar runt lokalen på Rosenlundsgatan men fastighetsägaren var inte intresserad. Tills de en dag plötsligt kontaktade Andreas för nu skulle det hända saker i området, och de har satsat ordentligt. Ett flertal restauranger har dykt upp efter det och en bro ska byggas från Fiskekyrka över kanalen och dessutom är nya spårvagnsspår snart klara från city förbi Järntorget. Det är här det händer!

Varför Barabicu?

När vi startade restaurangen ville vi göra något nytt. När kollegan Joakim Duivenvoorden hemkommit från en resa till Uruguay och Argentina hade vi massor av inspiration och spann vidare på trenden som vi plockat upp i New York att laga mat med öppen eld. Så grunden är helt enkelt eld, öppen eld, och vi lät mura upp en riktig argentinsk parilla. Och i februari kommer en äkta smoker att installeras, maten kommer tillagas långsamt så alla smaker finns på plats.

Vad säger du om mattrenden just nu?

Göteborgarna är trötta på konceptställen där allt är likadant var du en kliver in. Vi har vår stil, har fokus på en grej och gör det bra. Vi satsar såklart på bra råvaror som är grunden till god mat, använder våra tillagningsmetoder och tillagningssätt fullt ut. Vi känner att det är viktigt att visa vad vi gör. Letar efter småskaligt kött, grönsaker och tillbehör. Kunder frågar inte helt sällan var maten kommer ifrån.

Ölsidan utvecklas starkt

När det kommer till dryckestrenden så kanske man kan säga att Göteborg är en riktig ölkulturstad. Här dricker man gärna god öl och microbryggerierna poppar upp som svampar ur jorden. ”- Ölsidan utvecklas hela tiden och vi försöker hänga med och ha roliga öl på både flaska och fat. Även burköl är populärt. Gästerna frågar inte längre bara efter en stor stark, det tycker vi är perfekt”. Dessutom är öl mycket gott till all mat som serveras på Barabicu. Så är det bara. Men såklart tar vin en stor del av försäljningen och vinlistan har en bra spännvidd. Personalen är mycket serviceinriktad och har alltid vintips att rekommendera. En hel del vin från USA och Sydamerika förstås men man kan även hitta rariteter som Sideral från Chile. Bredd och djup.

Bourbon- & Whiskycocktails

På Barabicu har de även satsat på bourbon och whisky ihop med cocktails. Äntligen börjar det frågas efter riktigt goda cocktails och de satsar även här lite högre och gör sin egen is på äkta hantverksmässigt sätt. ”Vi hade med Absoluts nätverk ett samarbete mellan bartenders över världen och under två veckors tid hade vi en kille från Berlin som jobbade i vår bar och introducerade sin stil och sina cocktails. Otroligt uppskattat hos våra gäster, berättar Andreas”.

Om Barabicu

Barabicu är ett ställe med inspiration från Nord-Sydamerika. Här jobbar man hantverksmässigt, gillar eld. En Pan Amerikan Grill på bästa sätt! Ser man till baren är de lite mer New Orleans i musik och cocktails. Vinlistan bjuder på mycket Sydamerika och hela världen. Hantverket går igenom och de gör sin egen is, bryr sig mycket om produkten. Lunchen har besökare i blandat snitt från området. Kvällen är ofta fullbelagd i blandad ålder från 30 år och uppåt. Man vill äta, dricka gott, här finns DJ på helgen, folk vill sitta och äta gott. Våra gäster dricker cocktails och vin och engagerar sig. ”Vi är glada att vi har en publik som bryr sig om produkten, många uppsluppna samtal och många stammisar”. Området har blivit en destination, det är positivt med flera olika restauranger som kompletterar varandra och drar folk till alla. På Barabicu ser man fram emot våren, skönt häng på uteserveringen i ett av Göteborgs trevligaste hörn!

Text: Katarina Alwin

Foto: Hanna Reuterwall

Inspiration

Vi besöker Mat & Vin Slottsparken i Malmö

Marie och Peter Skogström driver tillsammans Mat & Vin Slottsparken i Malmö, som öppnade i april 2012. De är båda två riktiga smakproffs som ihop har många års erfarenhet bakom sig med otaliga tävlingar, medaljer och Peter som en del av kocklandslaget under många år och vann årets kock 2006. Så det är mycket som har kantat deras väg under åren och inte mycket som de inte har provat.

Läs mer

Tips - Mat

Valentine med Absolut Elyx och Sophies Canelé

Läs mer

Öl, vin & god mat

Läs mer

Två smakproffs gör jobbet

Vi träffar Sanna Blomquist och Alf Tumble, två riktiga smakproffs som båda brinner för god mat och dryck. De gillar det oväntade och annorlunda och provar gärna nytt och annorlunda. De är insatta och pålästa i det mesta som rör mat och dryck – alla drycker. Spännande!

Läs mer