sv en

Vin - Rött

Symposio

Familjen Zonin är Italiens största familjeägda producent med vingårdar i sju olika regioner, från Piemonte i norr till Sicilien i söder. Här har man i flera generationer framställt fantastiskt vin med både kärlek och passion.

 • Färg

  Mörkröd färg.

 • Doft

  Intensiv och komplex doft av mörka bär och kryddor.

 • Smak

  Komplex smak av ek, vanilj, mörk frukt, kryddor och en hint av kakao.

 • Passar till

  Smakrika rätter, mörkt kött med blandade grönsaker samt mogna ostar.

 • Land

  Italien

 • Region

  Sicilia IGT

 • Druva

  Cabernet sauvignon 65%, merlot 30% och petit verdot 5%

 • Alkoholhalt

  14%

 • Årgång

  2013

Feudo Principi di Butera är en toppmodern vingård som genomsyras av sin historia, tradition och exceptionella vinproduktion.

Ursprungligen ägdes vingården av Branciforti dynastin som senare passerade vidare till familjen Lanzas. Området är historisk mark och utgör ett vägskäl av kunskap i Medelhavsområdet. Vingården har anor tillbaka till 1500-talet där man redan då har hittat sofistikerade metoder för vinproduktion och det finns en gedigen gammal samlad kunskap om klimatet och den unika jordmånen i området.

Under sina utflykter år 1787 från Butera till Riesi blev W. Goethe så hänförd av åsynen av egendomen och lär ha utbrustit "-Det är en otrolig öken av fruktbarhet, så vacker och ren". I dag efter år av mödosam restaurering visar gården stolt upp sig i sin ursprungliga glans. Det gamla klocktornet erbjuder en fantastisk panoramautsikt över vingårdarna och den vackra egendomen. Vingården är på 180 ha och här odlar man druvorna chardonnay, insolia, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, nero d'Avola och petit verdot. Vinmakare är Claudio Galosi.

Druvorna till Symposio plockas för hand under den tredje veckan i september, och bara de bästa druvorna blir utvalda. Sedan sker vinifikation separat i rostfria ståltankar, beroende på druvsort, vid en kontrollerad temperatur som sedan följs av en 30 dagar lång mognad. På det följer den malolaktiska jäsningen och vinet får sedan mogna på nya och gamla stora franska ekfat s.k. tonneaux under 18 månader.

Zonin är Italiens största familjeägda producent med vingårdar från Piemonte till Sicilien.

Volymer

Art. Nr Restaurangsortiment
Volym 750 ml
Hämta PDF