sv en

Whisky - Irish Whiskey

Jameson

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey.

 • Doft

  Mild med kännetecknande pot still karaktär; ton av malt, kryddor och sherry.

 • Smak

  Medelfyllig, mjuk, smakrik och fruktig whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med inslag av frukt och choklad.

 • Land

  Irland

 • Alkoholhalt

  40 %

John Jameson utformade den unika Jamesonstilen med trippeldestillering och pot still tillverkning – en tradition som fortlever och förvaltas av Jameson's Master Blender, Brian Nation. Jameson tillverkas idag på Midleton Distillery i staden Midleton, nära Cork, på den irländska sydkusten. Midleton Distillery är Irlands största destilleri och här finns världens största pot still som rymmer drygt 142000 liter whiskey. Midleton är det enda destilleriet i världen som tillverkar pure pot still whiskey. 1966 förenades Midleton med Jameson och Powers för att bilda Irish Distillers.

Den irländska whiskeyn har en lång tradition. Det är troligt att irländarna började destillera redan under 500 talet. Irländsk whiskey är den enda europeiska whisky som stava med ett ”e”.

Jameson är en ”pot still style” Irish Whiskey; en unik kombination av pure pot still whiskey och grain whiskey. Pot Still är det traditionella tillverkningssättet av irländsk whiskey. Ingredienserna är vatten och korn, men det som utmärker en ”pot still” är att man använder både mältat och omältat korn i tillverkningen. Whiskeyn destilleras tre gånger i traditionella kopparpannor.

Malten som används för den irländska whiskeyn torkas i slutna brännugnar där röken leds bort. Irländsk whiskey blir därför mycket mjukare än sin skotska släkting. Jameson lagras i genomsnitt sju år på bourbon- och sherryfat.

Jameson på Systembolaget

www.jamesonwhiskey.com

Triple distilled, twice as smooth, one great taste

Volymer

Art. Nr 498
Volym 700 ml
Pris 297 kr
System bolaget Hämta PDF
Art. Nr 498
Volym 350 ml
Pris 158 kr
System bolaget Hämta PDF

Inspiration

Recept - Dryck

Irish Coffee

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger & Lime med en twist

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey. Jamesons whiskey är en medelfyllig, mjuk, smakrik och fruktig whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med inslag av frukt och choklad. Här är receptet på en uppfriskande whiskeydrink som innehåller både äpple och lime!

Läs mer