sv en

Scapa Glansa

Nu lanseras en ny singlemaltwhisky på den svenska marknaden. Från det lilla vindpinade destilleriet på Orkneyöarna kommer nu Scapa Glansa – en mild och något rökig whisky som lagrats i två steg för att uppnå sin speciella karaktär.

 • Doft

  Söt och fruktig med toner av persika, ananas och vanilj blandad med mild rök.

 • Smak

  Persika, mogna päron, krämig toffee och vanilj i balans med mjuk rök. Lång och märkbart rökig finish.

 • Land

  Skottland

 • Region

  Orkney

 • Alkoholhalt

  40 %

"Glansa" är ett adjektiv med fornnordiska rötter och betyder skinande, stormfyllda skyar. En koppling till Orkneys vikingafyllda historia och hur öarnas skiftande väder gör att du kan uppleva de fyra årstiderna på en och samma timme.

I namnet finner vi också en hänvisning till whiskyns smak, då denna buteljering är destilleriets första med en något rökig karaktär. Detta är ett resultat av att whiskyn slutlagrats på fat som tidigare använts för kraftigt rökig skotsk whisky. Whiskyn tillverkas av rökt malt och lagras inledningsvis på fat av amerikansk ek, precis som en klassisk Scapa. Den präglas då av fruktighet tillsammans med mjuka vanilj- och honungstoner. Doft och smak får sedan i sista lagringen sällskap av en lätt och balanserad rökighet från de skotska whiskyfaten.

"Vi är stolta över att kunna erbjuda Scapa Glansa som en mild introduktion till den rökiga whiskyns värld", säger Scapas Master Distiller Brian MacAulay.

Scapa grundades 1885 och har vacker utsikt över havet där det ligger vid Scapa Flow. För ett par år sedan öppnades destilleriet för besökare och är ett av få i Skottland där allt arbete fortfarande sker maunellt. 

"Njutning, inspiration och ansvarsfullt drickande"

Volymer

Art. Nr 86963
Volym 700 ml
Pris 399 kr
Hämta PDF