sv en

Whisky

Whisky är en spritdryck gjord på spannmål och namnet kommer från gaeliskans uisce beatha som betyder livets vatten.

Whisky small (compressed).jpg

När man tillverkar whisky gör man en mäsk på spannmål och vatten. Mäsken omvandlas till en s.k. vört. Vörten jäser och förvandlar sockret till alkohol. Sista momentet innan lagring är destilleringen som sker i kopparpannor med olika form och höjd vilket också påverkar spritens karaktär.

Valet av spannmål och lagring påverkar både stilen och smaken. För att få kalla sin produkt whisky måste den ha lagrats i minst 3 år. En standard whisky lagras emellertid normalt minst 6 år och lyxigare sorter från 10 år och uppåt. 

Whisky har blivit omåttligt populärt genom historien och idag görs drycken i flera länder utanför Europa och även i Sverige. Men det är Skottland och Irland som anses som dryckens vagga.

I Skottland stavas det whisky, på Irland, i USA och Kanada whiskey, medan bourbon är amerikansk whiskey lagrad på nya amerikanska ekfat.  Whisky dricks ren, med is, eller en skvätt vatten. Whisky används även som drinkingrediens i många klassiska drinkar där den sätter stor karaktär på drinken.

Hitta din favoritwhisky!

Inspiration

Recept - Dryck

Ciderhouse

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger & Lime med en twist

Läs mer

Recept - Dryck

Jameson Ginger

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey. Jamesons whiskey är en medelfyllig, mjuk, smakrik och fruktig whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med inslag av frukt och choklad. Detta är receptet på en lättblandad whiskeydrink som toppas med ingefärsöl.

Läs mer

Recept - Dryck

Ballantine's Raspberry Collins

Läs mer

Recept - Dryck

Ballantine's Daisy

Läs mer

Recept - Dryck

Irish Coffee

John Jameson grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin år 1780 med ambitionen att frambringa världens bästa whiskey. John Jameson’s spirit of excellence lever kvar än idag och förklarar varför Jameson är världens mest sålda irländska whiskey. Jamesons whiskey är en medelfyllig, mjuk, smakrik och fruktig whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med inslag av frukt och choklad. Här finner du det klassiska receptet på den populära irländska drinken Irish Coffee!

Läs mer